2019 AOE Winner: Gold 1 Garage, Pittsburgh, Pa.

2019 Awards of Excellence: Award for New Sustainable Parking and Transportation Facilities Excellence

Gold 1 Garage

 

Owning Agency: Stadium Authority of the City of Pittsburgh, Pa.

  • Stadium Authority of the City of Pittsburgh, Owner
  • WTW Architects, Architect
  • Walker Consultants, Parking Design Consultant
  • Massaro Corporation, Construction Manager
  • A & A Consultants, Inc., Structural Engineer
  • Advantus Engineers, MEP Engineer
  • The Gateway Engineers, Inc., Traffic/Site/Civil/Landscape Consultant

In its efforts to replace a surface lot with a new parking structure, the Stadium Authority of the City of Pittsburgh, Pa., built the first Parksmart Gold-certified parking structure in the world. Throughout the project, the design team aimed to showcase the City of Pittsburgh’s sustainable goals. The team conceived the 330,000-square-foot garage to be an ecosystem interconnected with the immediate site, surrounding North Shore development, adjacent landscape and hardscape, and extended community.

In addition to being home to PNC Park and Heinz Field, the North Shore neighborhood is a fast-growing hub of retail, entertainment, and office uses, all creating demand for additional parking. The 1,000-car Gold 1 Garage now supports both daily commuter and event parking.

The facade of the six-story precast concrete structure features a sculptural array of aluminum fins that shimmer in the sun, harkening to the nearby glimmering Allegheny River. Features include electric-vehicle charging stations, 100 percent motion-activated LED lighting, a tire inflation station, bio-swales to reduce rainwater runoff, secure indoor bicycle parking and service area for 100 bikes, and provisions for a future solar PV array.

Construction methods and materials for the Gold 1 Garage aligned with sustainability goals by incorporating a design for durability and other strategies recognized by Parksmart. Over 85 percent of the material taken from the site during excavation was recycled. Various materials used in the project, including precast concrete, were all sourced and/or manufactured regionally. In addition, construction workers lived within 75 miles of the site, parked in specific locations outside the city, and took shuttles to the site to reduce their carbon footprint.

The LED lifespan drastically reduces fixture maintenance, and daylight and occupancy sensors power down all fixtures that aren’t necessary at a given moment, further lengthening LED life. A small HVAC system is limited to staffed areas, and the openness of the facade allows the garage to be naturally ventilated, eliminating high-maintenance and energy-consuming ventilation equipment.

The team achieved Parksmart’s requirement that the owner, architect, and constructor work together from the onset to fully understand how the design can support the way a facility is managed.

Lot 1 Parking Garage
Lot 1 Parking Garage